OHJEITA

PATAMIES® EMALOIDUN PADAN HOITO-OHJEET

Emalin puhdistus vaatii omat niksinsä ja siksi Patamies rouvineen on koonnut tähän teille emalipadan hoito-ohjeet. Tiesithän, että emali on suhteellisen herkkä materiaali tai tarkemmin ottaen pinnoite. Emalin puhdistuksessa onkin syytä muistaa, että emali on lyhyesti sanottuna läpinäkymätöntä lasia, jota käytetään esimerkiksi rautaesineiden pinnoitteena. Pinnan emaloinnin päämääränä onkin usein estää varsinaisen esineen ruostuminen ja vähentää esineen käytön ja puhdistuksen aiheuttamaa rasitusta. 

Emalin puhdistuksen perusteet

Koska emali on pinnoite, tulee kyseisen pinnoitteen naarmuttamista ja turhaa hankausta pyrkiä välttämään. Tämä tulee pitää mielessä jo työtapoja ja puhdistusvälineitä, sekä puhdistusaineita valittaessa. Älä siis käytä emalin puhdistuksessa voimakkaaseen hankaukseen pohjautuvia työmenetelmiä tai aineita, jotka voisivat naarmuttaa emalin pinnoitetta. 

Myös hankaavien työvälineiden käyttöä kannattaa välttää, esimerkiksi karhunkieltä tai hankausjauheita ei tyypillisesti suositella emalin puhdistukseen, sillä näiden apuvälineiden toiminta perustuu pitkälti juuri hankaamiseen. Emalin pintaan tulleita roiskeita tai tahroja ei myöskään pitäisi yrittää raaputtaa irti terävillä esineillä, sillä esimerkiksi veitsen terä tai terävä piikki, jättävät helposti jälkensä emaliin. Tämän vuoksi Patamies suosittelee, että käytät ruoanvalmistuksessa mahdollisuuksien mukaan puisia työvälineitä, sillä ne ovat parhaita. Tosin niiden puhdistaminen on työlästä; ethän vain laita puisia välineitä astianpesukoneeseen! PS: Verkkokauppaan on tulossa jossain kohdin valikoima kivoja puisia keittiökauhoja, paistinlastoja yms. Kannattaa aina silloin tällöin käydä kurkkaamassa verkkokaupan UUTUUDET osio.

Emaloidun padan puhdistus voidaan hoitaa esimerkiksi soodavedellä tai miedolla yleispuhdistusaineella. Myös tuoretta sitruunaa voidaan käyttää apuna emalin puhdistuksessa. Etikan käyttöä emaloidun valurautapadan puhdistukseen ei yleensä suositella, sillä etikka on pH-arvoltaanhapanaine, joka saattaa syövyttää emali pintaa. Jos etikkaa kokeilee emalin puhdistukseen, tulisi käyttää melko laimeaa etikka-vesi seosta; mutta yleinen suositus on välttää etikan käyttöä täysin. 

Muista pinnan huuhtelu

Käytätpä sitten mitä tahansa puhdistusainetta emalipinnan ja emaloidun padan puhdistuksessa, muista pestä ja huuhdella emalinen pinta ja pata heti käsittelyn päätteeksi. Näin toimimalla voidaan varmistaa, ettei pinnalle jää puhdistusainetta, joka voisi ajan myötä heikentää tai syövyttää emalista pinnoitetta. 

Emalin paikkaaminen

Ajan myötä emaliin voi tulla myös säröjä ja naarmuja; joten emalin puhdistuksen yhteydessä on syytä tarkkailla myös puhdistettavan pinnan kuntoa. Monesti emalin pinnalle tulleet naarmut voidaan paikata epoksihartsimassalla ja tasoittaa emalilakalla. Kyseisiä aineita ei välttämättä löydy aivan jokaisesta rautakaupasta tai marketista; vaan niitä pitää etsiä erikoisliikkeistä.

Toivottavasti nämä emalipadan-hoito-ohjeet olivat sinulle mieleen! Mielellämme kuulisimme vinkkejä emalipadan hoito-ohjeista, jos emme ole onnistuneet kattamaan kaikkea. Erityisesti vanhan ajan konstit kiinnostavat. Näitä ohjeita ja niksejä voit laittaa meille vaikkapa meilin kautta osoitteeseen [email protected].

TUTUSTU PATAMIES EMALIPATOIHIMME!

PATAMIES® VALURAUTAPADAN KÄYTTÖÖNOTTO JA HOITO-OHJEET

Valurauta on kestävä materiaali, joka oikein hoidettuna vain paranee vanhetessaan! Siksipä niin moni sanookin, että valurautainen pata kestää isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle ja monella meistä onkin keittiön kaapissa jokin perintökalleus. Luo oma perintökalleus Patamiehen valikoimista!

Ennen käyttöönottoa valurautatuote on ns. rasvapoltettava, jolla saadaan valurauta-astian pintaan ja huokoisen pinnan alle poltettua rasvakerros. Tämä rasvakerros vahvistuu käytön ja oikean hoidon myötä ja antaa valurauta-astiallesi kauniin mustan ja kiiltävän pinnan. Olethan aina erittäin varovainen, kun käsittelet kuumia valurautapatoja/ valurautapaistinpannuja/ valurautaisia vuokia tai pariloita, tulta, grilliä tai hiillosta! Patamiehen valurautapadan-hoito-ohjeet on kirjoitettu niin, että voit turvallisesti ottaa uuden patasi käyttöön ja varmistaa, että patasi pysyy hyvänä erittäin pitkään.

PS: Kurkkaa myös emaloidun valurautapadan hoito-ohjeet.

VALURAUTAPADAN KÄYTTÖÖNOTTO

Puhdista uusi PATAMIES® valurautapatasi pesemällä se miedolla pesuaineella tai kuumalla vedellä. Kuumenna pannu kuivaksi ja tee rasvapoltto heti puhdistuksen jälkeen seuraavalla tavalla: Pyyhi pannu öljyllä tai levitä ohuelti ja tasaisesti esim. Muurikka Silavaa koko pannun pintaan. Rasvaa ei saa valua pannun pohjalle paksulti, koska kasautuessaan rasva palaa epätasaiseksi massaksi. Kuumenna pannu kuumaksi kaasupolttimella, sähkögrillissä, uunissa (275 astetta) tai hiilloksella niin, että rasva tummuu ja kuivuu pannuun ainakin pannun keskiosalta. Tuotteen jäähdyttyä poista talouspaperilla pinnoilta irtonainen rasva ja itse valurautatuotteesta aina aluksi lähtevä tumma ainesosa. Voit pestä pannun toistamiseen ja tehdä rasvakäsittelyn uudestaan tarpeen mukaan, mutta muista tehdä uusintakäsittely täysin jäähtyneelle tuotteelle. Voit toistaa rasvauksen ja kuumennuksen kunnes pannu mustuu, mutta tämä ei ole välttämätöntä, käytössä pannu vielä tummuu ja patinoituu lisää.

PADAN PUHDISTUS

Puhdista PATAMIES® valurautapatasi aina käytön jälkeen, sillä tuote puhdistuu tällöin parhaiten. Pane pataan/ pannulle tilkka vettä, kiehauta ja puhdista pannu puulastalla ja talouspaperilla. Pyyhi pannu kuivaksi ja rasvaa paistopuoli kevyesti ruokaöljyllä tai esim. suolattomalla Muurikka Silavalla.

VALURAUTAPADAN SÄILYTYS

Ennen pitempiaikaista varastointia puhdista, kuivaa ja rasvaa pannu kuumentaen esim. Muurikka Silavalla (kuumennus poistaa kosteuden pannusta ja Muurikka Silava estää ruostumisen). Säilytä pannu kuivassa paikassa.

Toivottavasti nämä valurautapadan-hoito-ohjeet olivat sinulle mieleen! Mielellämme kuulisimme vinkkejä valurautapatojen ja -pannujen hoito-ohjeista, jos emme ole onnistuneet kattamaan kaikkea. Erityisesti vanhan ajan konstit kiinnostavat. Näitä ohjeita ja niksejä voit laittaa meille vaikkapa meilin kautta osoitteeseen [email protected].

TUTUSTU PATAMIEHEN VALURAUTAISIIN PATOIHIN!