EMALIPADAN HOITO-OHJEET

PATAMIES® EMALOIDUN PADAN HOITO-OHJEET

Emalin puhdistus vaatii omat niksinsä ja siksi Patamies rouvineen on koonnut tähän teille emalipadan-hoito-ohjeet. Tiesithän, että emali on suhteellisen herkkä materiaali tai tarkemmin ottaen pinnoite. Emalin puhdistuksessa onkin syytä muistaa, että emali on lyhyesti sanottuna läpinäkymätöntä lasia, jota käytetään esimerkiksi rautaesineiden pinnoitteena. Pinnan emaloinnin päämääränä onkin usein estää varsinaisen esineen ruostuminen ja vähentää esineen käytön ja puhdistuksen aiheuttamaa rasitusta. 

PS: Kurkkaa myös valurautaisen padan hoito-ohjeet.

MAALISKUUN 2023 ajan saat koodilla PATALEIPA23 kaikista emalipadoistamme -15% alennuksen!

Emalipadan-hoito-ohjeet ja patasi on aina kuin uusi

Emalin puhdistuksen perusteet

Koska emali on pinnoite, tulee kyseisen pinnoitteen naarmuttamista ja turhaa hankausta pyrkiä välttämään. Tämä tulee pitää mielessä jo työtapoja ja puhdistusvälineitä, sekä puhdistusaineita valittaessa. Älä siis käytä emalin puhdistuksessa voimakkaaseen hankaukseen pohjautuvia työmenetelmiä tai aineita, jotka voisivat naarmuttaa emalin pinnoitetta. 

Myös hankaavien työvälineiden käyttöä kannattaa välttää, esimerkiksi karhunkieltä tai hankausjauheita ei tyypillisesti suositella emalin puhdistukseen, sillä näiden apuvälineiden toiminta perustuu pitkälti juuri hankaamiseen. Emalin pintaan tulleita roiskeita tai tahroja ei myöskään pitäisi yrittää raaputtaa irti terävillä esineillä, sillä esimerkiksi veitsen terä tai terävä piikki, jättävät helposti jälkensä emaliin. Tämän vuoksi Patamies suosittelee, että käytät ruoanvalmistuksessa mahdollisuuksien mukaan puisia työvälineitä, sillä ne ovat parhaita. Tosin niiden puhdistaminen on työlästä; ethän vain laita puisia välineitä astianpesukoneeseen! PS: Verkkokauppaan on tulossa jossain kohdin valikoima kivoja puisia keittiökauhoja, paistinlastoja yms. Kannattaa aina silloin tällöin käydä kurkkaamassa verkkokaupan UUTUUDET osio.

Emaloidun padan puhdistus voidaan hoitaa esimerkiksi soodavedellä tai miedolla yleispuhdistusaineella. Myös tuoretta sitruunaa voidaan käyttää apuna emalin puhdistuksessa. Etikan käyttöä emaloidun valurautapadan puhdistukseen ei yleensä suositella, sillä etikka on pH-arvoltaanhapanaine, joka saattaa syövyttää emali pintaa. Jos etikkaa kokeilee emalin puhdistukseen, tulisi käyttää melko laimeaa etikka-vesi seosta; mutta yleinen suositus on välttää etikan käyttöä täysin. 

Muista pinnan huuhtelu

Käytätpä sitten mitä tahansa puhdistusainetta emalipinnan ja emaloidun padan puhdistuksessa, muista pestä ja huuhdella emalinen pinta ja pata heti käsittelyn päätteeksi. Näin toimimalla voidaan varmistaa, ettei pinnalle jää puhdistusainetta, joka voisi ajan myötä heikentää tai syövyttää emalista pinnoitetta. 

Emalin paikkaaminen

Ajan myötä emaliin voi tulla myös säröjä ja naarmuja; joten emalin puhdistuksen yhteydessä on syytä tarkkailla myös puhdistettavan pinnan kuntoa. Monesti emalin pinnalle tulleet naarmut voidaan paikata epoksihartsimassalla ja tasoittaa emalilakalla. Kyseisiä aineita ei välttämättä löydy aivan jokaisesta rautakaupasta tai marketista; vaan niitä pitää etsiä erikoisliikkeistä.

Toivottavasti nämä emalipadan-hoito-ohjeet olivat sinulle mieleen! Mielellämme kuulisimme vinkkejä emalipadan hoito-ohjeista, jos emme ole onnistuneet kattamaan kaikkea. Erityisesti vanhan ajan konstit kiinnostavat. Näitä ohjeita ja niksejä voit laittaa meille vaikkapa meilin kautta osoitteeseen [email protected]

TUTUSTU PATAMIES EMALIPATOIHIMME!