Munkit makean nälkään

Kun makean nälkä yllättää, niin miksipä et tekisi munkkeja. Munkit ovat parhaita tuoreeltaan ja isossa valurautakattilassa näiden tekeminen onnistuu käden käänteessä; itse käytämme näiden tekemiseen 34cm kokoista kattilaa.

Munkkien ainesosat

  • vehnäjauhoja – Patamies ei koskaan mittaile määriä vaan määrä on silloin hyvä, kun taikina irtoaa käsistä ja kulhon reunoista 
  • 1,7 l punaista maitoa
  • 250 gr sulatettua voita
  • 3 tl suolaa 
  • 2 palaa tuorehiivaa 
  • 3 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 kananmuna (voi jättää myös pois) 
  • lisäksi paistamiseen esim. Sunnuntai -munkkirasvaa

Munkkitaikinan valmistus

  1. Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon ja anna sen liueta maitoon. Lisää munat, sokeri, mausteet ja osa jauhoista. Sekoita taikina tasaiseksi. Alusta vähitellen loput jauhot taikinaan, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää viimeisenä sulatettu voi. Taikinan tulee olla pehmeää, mutta ei liian tahmeaa.
  2. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi n. 30 min.
  3. Leivo taikinasta pikkupullia. Siirrä pullat uunipellille, jossa on leivinpaperi. Kohota pullat hyvin liinan alla n. 15 min.
Munkkitaikinan valmistus

Munkkien paistaminen valurautapadassa

  1. Kuumenna rasva valurautapadassa. Rasvan oikean lämpötilan voit tarkistaa pienellä taikinanokareella – jos rupeaa heti ”porisemaan”, on rasva sopivan lämmintä. Öljyn lämpötilan pitäisi olla noin 170 – 180 asteista.
  2. Tee munkin keskelle reikä etusormella.
  3. Paista munkkeja muutaman minuutin ajan kunnes ne ovat kullanruskeita. Kannattaa paistaa muutama munkki kerrallaan. Käännä paistamisen puolivälissä.
  4. Nosta paistetut munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi jäähtymään.
  5. Pyöritä munkit lämpiminä sokerissa/ tomusokerissa lautasella.
  6. Tarjoile lämpiminä

Nauti herkullisista munkkeista! Kuppi kahvia tai lasi kylmää maitoa ja suupielet sokerissa, mikäs sen herkullisempaa!

Tsekkaa Patamiehen muutkin reseptit inspiraatioksi kokkailuihisi!

PS: Munkkien historia on mielenkiintoinen riippuen missä päin maailmaa ollaan. Joissain kulttuureissa munkit symboloivat auringon kiertokulkua, ja ne olisivat olleet osa pakanallisia juhlia. Kristinuskon myötä munkit saivat uudenlaisen merkityksen, ja niistä tuli osa kristillistä pääsiäiserinnettä monissa kulttuureissa.

Munkit ovat olleet merkittävä osa monien kulttuurien ruokaperinteitä ja juhlahetkiä. Esimerkiksi Saksassa munkit ovat olleet perinteinen herkku karnevaalien aikana, kun taas Pohjois-Amerikassa munkit ovat suosittuja erityisesti aamiaisherkkuina. Lisäksi on olemassa monia tarinoita siitä, miten munkkien reikien sanotaan syntyneen vahingossa, kun leipurit unohtivat lisätä taikinaan tarpeeksi jauhoja tai leikkasivat reikiä taikinaan, jotta ne kypsyisivät tasaisemmin.

Valmiit sokeroidut munkit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *