VALURAUDAN HOITO-OHJEET

PATAMIES® VALURAUTAPADAN KÄYTTÖÖNOTTO JA HOITO-OHJEET

Valurauta on kestävä materiaali, joka oikein hoidettuna vain paranee vanhetessaan! Siksipä niin moni sanookin, että valurautainen pata kestää isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle ja monella meistä onkin keittiön kaapissa jokin perintökalleus. Luo oma perintökalleus Patamiehen valikoimista!

Ennen käyttöönottoa valurautatuote on ns. rasvapoltettava, jolla saadaan valurauta-astian pintaan ja huokoisen pinnan alle poltettua rasvakerros. Tämä rasvakerros vahvistuu käytön ja oikean hoidon myötä ja antaa valurauta-astiallesi kauniin mustan ja kiiltävän pinnan. Olethan aina erittäin varovainen, kun käsittelet kuumia valurautapatoja/ valurautapaistinpannuja/ valurautaisia vuokia tai pariloita, tulta, grilliä tai hiillosta! Patamiehen valurautapadan-hoito-ohjeet on kirjoitettu niin, että voit turvallisesti ottaa uuden patasi käyttöön ja varmistaa, että patasi pysyy hyvänä erittäin pitkään.

PS: Kurkkaa myös emaloidun valurautapadan hoito-ohjeet.

Valurautaisen padan käyttöönotto

VALURAUTAPADAN KÄYTTÖÖNOTTO

  1. Puhdista uusi PATAMIES® valurautapatasi pesemällä se miedolla pesuaineella/ lämpimällä vedellä tai pelkästään kuumalla vedellä. Miedon saippuan käyttö on ok ensimmäisellä kerralla poistamaan tehdasrasvat ja muut mahdolliset epäpuhtaudet. Huuhtele hyvin ja kuivaa kokonaan.
  2. Kuumenna pannu kuivaksi laittamalla pata miedolle lämmölle liedelle tai uuniin muutamaksi minuutiksi poistamaan kaikki jäljellä oleva kosteus. Varo ylikuumenemista. Kun pata on kuiva, ota se pois lämmöltä ja anna sen jäähtyä hieman.
  3. Tee rasvapoltto heti puhdistuksen jälkeen seuraavalla tavalla: Pyyhi pannu ruokaöljyllä (kuten rypsiöljy, maissiöljy tai pellavansiemenöljy) tai parhaimmassa tapauksessa levitä ohuelti ja tasaisesti esim. Muurikka Silavaa koko pannun pintaan, mukaan lukien kansi, jos sellainen on. Varmista, että öljyä on joka puolella, myös kahvoissa ja padan ulkopuolella. Rasvaa ei saa valua pannun pohjalle paksulti, koska kasautuessaan rasva palaa epätasaiseksi massaksi.
  4. Uunissa käsittely: Lämmitä uuni 275°C asteeseen. Aseta pata uuniin ylösalaisin uuniritilälle, jotta ylimääräinen öljy valuu pois. Rasva tummuu ja kuivuu pannuun ainakin pannun keskiosalta. Kannattaa laittaa uunipelti ritilän alle keräämään tippuvaa öljyä. Anna padan olla uunissa noin tunnin ajan.
  5. Tunnin päästä, sammuta uuni ja anna padan jäädä uuniin jäähtymään kokonaan. Tämä voi kestää useita tunteja. Älä poista pataa uunista ennen kuin se on täysin jäähtynyt, jotta rasvanpolttoprosessi saadaan kokonaan päätökseen.
  6. Tuotteen jäähdyttyä poista pinnoilta irtonainen rasva ja itse valurautatuotteesta aina aluksi lähtevä tumma ainesosa vaikkapa talouspaperilla. Voit pestä pannun toistamiseen ja tehdä rasvakäsittelyn uudestaan tarpeen mukaan, mutta muista tehdä uusintakäsittely täysin jäähtyneelle tuotteelle. Voit toistaa rasvauksen ja kuumennuksen kunnes pannu mustuu, mutta tämä ei ole välttämätöntä, käytössä pannu vielä tummuu ja patinoituu lisää.
  7. Toista rasvanpolttoprosessi tarvittaessa. Useimmiten yksi käsittely riittää, mutta jos haluat rakentaa vahvemman ja kestävämmän pinnan, voit toistaa prosessin 2-3 kertaa.
  8. Rasvapolton voit laittaa alulle myös kaasupolttimella, sähkögrillissä tai hiilloksella.

PADAN PUHDISTUS

Puhdista PATAMIES® valurautapatasi aina käytön jälkeen, sillä tuote puhdistuu tällöin parhaiten. Pane pataan/ pannulle tilkka vettä, kiehauta ja puhdista pannu puulastalla ja talouspaperilla. Pyyhi pannu kuivaksi ja rasvaa paistopuoli kevyesti ruokaöljyllä tai esim. suolattomalla Muurikka Silavalla.

Muista, että valurautapadan säännöllinen käyttö ja oikeanlainen huolto parantavat sen rasvasuojaa ajan myötä. Vältä happamien ruokien valmistamista valurautapadassa ensimmäisten käyttökertojen aikana, sillä ne voivat heikentää rasvapoltettua pintaa. Puhdista pata käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja harjalla, vältä saippuan käyttöä ja kuivaa se huolellisesti lämmöllä estääksesi ruosteen muodostumisen.

VALURAUTAPADAN SÄILYTYS

Ennen pitempiaikaista varastointia puhdista, kuivaa ja rasvaa pannu kuumentaen esim. Muurikka Silavalla (kuumennus poistaa kosteuden pannusta ja Muurikka Silava estää ruostumisen). Säilytä pannu kuivassa paikassa.

Toivottavasti nämä valurautapadan hoito-ohjeet olivat sinulle mieleen! Mielellämme kuulisimme vinkkejä valurautapatojen ja -pannujen hoito-ohjeista, jos emme ole onnistuneet kattamaan kaikkea. Erityisesti vanhan ajan konstit kiinnostavat. Näitä ohjeita ja niksejä voit laittaa meille vaikkapa meilin kautta osoitteeseen [email protected].