VALURAUDAN HOITO-OHJEET

PATAMIES® VALURAUTAPADAN KÄYTTÖÖNOTTO JA HOITO-OHJEET

Valurauta on kestävä materiaali, joka oikein hoidettuna vain paranee vanhetessaan! Siksipä niin moni sanookin, että valurautainen pata kestää isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle ja monella meistä onkin keittiön kaapissa jokin perintökalleus. Luo oma perintökalleus Patamiehen valikoimista!

Ennen käyttöönottoa valurautatuote on ns. rasvapoltettava, jolla saadaan valurauta-astian pintaan ja huokoisen pinnan alle poltettua rasvakerros. Tämä rasvakerros vahvistuu käytön ja oikean hoidon myötä ja antaa valurauta-astiallesi kauniin mustan ja kiiltävän pinnan. Olethan aina erittäin varovainen, kun käsittelet kuumia valurautapatoja/ valurautapaistinpannuja/ valurautaisia vuokia tai pariloita, tulta, grilliä tai hiillosta! Patamiehen valurautapadan-hoito-ohjeet on kirjoitettu niin, että voit turvallisesti ottaa uuden patasi käyttöön ja varmistaa, että patasi pysyy hyvänä erittäin pitkään.

PS: Kurkkaa myös emaloidun valurautapadan hoito-ohjeet.

Valurautaisen padan käyttöönotto

VALURAUTAPADAN KÄYTTÖÖNOTTO

Puhdista uusi PATAMIES® valurautapatasi pesemällä se miedolla pesuaineella tai kuumalla vedellä. Kuumenna pannu kuivaksi ja tee rasvapoltto heti puhdistuksen jälkeen seuraavalla tavalla: Pyyhi pannu öljyllä tai levitä ohuelti ja tasaisesti esim. Muurikka Silavaa koko pannun pintaan. Rasvaa ei saa valua pannun pohjalle paksulti, koska kasautuessaan rasva palaa epätasaiseksi massaksi. Kuumenna pannu kuumaksi kaasupolttimella, sähkögrillissä, uunissa (275 astetta) tai hiilloksella niin, että rasva tummuu ja kuivuu pannuun ainakin pannun keskiosalta. Tuotteen jäähdyttyä poista talouspaperilla pinnoilta irtonainen rasva ja itse valurautatuotteesta aina aluksi lähtevä tumma ainesosa. Voit pestä pannun toistamiseen ja tehdä rasvakäsittelyn uudestaan tarpeen mukaan, mutta muista tehdä uusintakäsittely täysin jäähtyneelle tuotteelle. Voit toistaa rasvauksen ja kuumennuksen kunnes pannu mustuu, mutta tämä ei ole välttämätöntä, käytössä pannu vielä tummuu ja patinoituu lisää.

PADAN PUHDISTUS

Puhdista PATAMIES® valurautapatasi aina käytön jälkeen, sillä tuote puhdistuu tällöin parhaiten. Pane pataan/ pannulle tilkka vettä, kiehauta ja puhdista pannu puulastalla ja talouspaperilla. Pyyhi pannu kuivaksi ja rasvaa paistopuoli kevyesti ruokaöljyllä tai esim. suolattomalla Muurikka Silavalla.

VALURAUTAPADAN SÄILYTYS

Ennen pitempiaikaista varastointia puhdista, kuivaa ja rasvaa pannu kuumentaen esim. Muurikka Silavalla (kuumennus poistaa kosteuden pannusta ja Muurikka Silava estää ruostumisen). Säilytä pannu kuivassa paikassa.

Toivottavasti nämä valurautapadan-hoito-ohjeet olivat sinulle mieleen! Mielellämme kuulisimme vinkkejä valurautapatojen ja -pannujen hoito-ohjeista, jos emme ole onnistuneet kattamaan kaikkea. Erityisesti vanhan ajan konstit kiinnostavat. Näitä ohjeita ja niksejä voit laittaa meille vaikkapa meilin kautta osoitteeseen [email protected].